Begreppet ”Snippgympa”

”Underbart! Ni vänder er väl för f-n inte till barn?! Korkat begrepp. Töntigt! Fantastiskt!”

Åsikterna om begreppet ”Snippgympa” är ganska många och de går rätt ofta isär. En del fnissar när det hör det, några blir irriterade eller rent av förbannade och en del skrattar högt. Gemensamt är ändå att de allra flesta reagerar och hajar till.

Vi tycker ”bäckenbottenträning” är lite långt. Och tråkigt. Och knipövningar likaså, trist och lite väl kliniskt. Det finns mycket skam och tabu förknippat med underlivsbesvär och det kanske inte känns så hejigt att föra upp ”bäckenbottenträningen” bland samtalsämnena på förmiddagsfikat, AW:n eller den där himla trevliga middagen med vännerna. Medan snippgympa är lättare för många att säga.

Vi har själva haft, och även fått förslag på andra namn. Vi får ganska ofta hör att det ju borde heta ”Snipp- och snoppgympa” eftersom både kvinnor och män bör knipa. Men se det blir inget med det. Vi vill ha något som utgår från det kvinnliga men som alla killar/män/gubbs självklart är varmt välkomna att delta i.

Ordet Snippgympa har visat sig vara avdramatiserande och harmlöst i all sin töntighet och det gillar vi! Vi vill att det ska vara lättare att prata om problem med läckage för det är vanligt förekommande och ingenting någon ska behöva skämmas för. Ju fler som vågar prata om problemen, desto fler blir varse att man faktiskt inte är ensamma om att läcka på studsmattan, i löpspåret eller när man just kommit innanför dörren hemma efter att ha fumlat med nycklarna en stund..

Och nej, vi vänder oss inte till barn. Men även barn kan ha problem med inkontinens. Vi tycker att alla från tonåren och uppåt som har de anatomiska förusättningarna ska komma igång och göra regelbunden snippgympa och vi hoppas att med våra påminnelser, instruktioner och information ska kunna hjälpa och peppa människor att sedan fortsätta knipa livet ut.
För det finns mycket att vinna både på individ- och på befolkningsnivå.

Och hör du till någon av de som tycker att ”Snippgympa” är det fånigaste eller mest korkade du någonsin hört – begreppet är sekundärt, kalla det vad du vill men gör det.
Knip alltså.

Annonser

9 thoughts on “Begreppet ”Snippgympa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s